Systemisch coachen

systemische wortels Krimpenerwaard Lekkerkerk

Wat is systemisch coachen?

Systemisch coachen gaat uit van diverse systemen die ieder mens in zijn leven heeft opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan een familiesysteem. Misschien wel de bekendste. Daarnaast bestaan er nog tal van andere systemen. Bijvoorbeeld het systeem op je werk of dat van een studievereniging of dat van je land van herkomst of dat van ….. vul zelf maar in. 

Een systemisch coach kijkt samen met jou welke positie je binnen zo’n systeem hebt ingenomen, en welke belangrijke patronen vanuit jouw verleden zijn ‘ingesleten'. Naast het kijken naar je plek binnen dit systeem wordt er ook gekeken naar de balans van geven en nemen en de ordening binnen dat systeem (bijvoorbeeld wie de ouder is en wie het kind).


Familieopstellingen als systeem

Een bekende methode die gebruikt wordt bij systemisch coachen zijn familieopstellingen. Bert Hellinger (grondlegger van systemisch werken en familieopstellingen) was van mening dat een familie een systeem is. Denk daarbij aan grootouders, ouders, broers, zussen, kinderen (ook ongeborenen) of je eerste liefde. Al deze personen worden het familiesysteem genoemd, dit systeem heeft een collectief geweten, met als doel om de familie als collectief te laten overleven. Als er iemand buiten het systeem gesloten wordt of het systeem verlaat raakt het systeem uit balans, en zal het er alles aan doen om weer in balans te komen. 

Diverse anderen systemen

Naast een familiesysteem bestaan er nog tal van andere systemen.
Als systemisch coach kijk ik naar één of meerdere systemen die in jouw leven een rol spelen. Stel, je komt naar mij toe met een hulpvraag. Dan kijk ik bij het analyseren van jouw hulpvraag ook naar het systeem waar jij vandaan komt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw specifieke gedrag ontstaan is uit het verleden. Dat jij je zo gedraagt omdat dat voor jou de beste oplossing is om met dat verleden om te gaan.

Een voorbeeld

Uit de analyse van ons gesprek komt het volgende naar voren: Je bent de oudste dochter in een gezin. Vader is uit beeld en je ziet hoe zwaar je moeder het heeft met de opvoeding van haar kinderen. Je wil haar graag helpen. Dan is het heel goed mogelijk dat je meer zorgtaken op je neemt dan eigenlijk bij je leeftijd horen. En die ook in je latere leven een te grote rol spelen. Het blijkt dat jouw huidige gedrag hieruit voorkomt. Met dat inzicht zetten we een volgende stap, namelijk weer de juiste plek innemen in het systeem. 

Jouw kunde om zorgtaken op je te kunnen nemen, zelfs wanneer het te veel is, is voortgekomen uit een situatie in jouw systeem. Erkennen dat het vroeger nodig was om dit gedrag te ontwikkelen, maar dat dat nu niet altijd meer nodig is, kan zorgen voor rust, verlichting en ruimte.